Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΚΡΑΤΟΥΣ-ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ!

ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΚΡΑΤΟΥΣ-ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ!

Το Δίκτυο ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων Θεσσαλονίκης χαιρετίζει τον μεγαλειώδη αγώνα που δίνει εδώ και μήνες ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης για να ακυρώσει κάθε πλειστηριασμό λαϊκής κατοικίας – περιουσίας από κράτος και τράπεζες, να μην μείνει κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό και θέρμανση.

Ο αγώνας αυτός δείχνει με τον σαφή τρόπο τη δύναμη που έχουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, η νεολαία ώστε να επιβάλλουν τις ανάγκες τους. Κόντρα στην κυβερνητική προπαγάνδα που δε δίστασε να πει πως «υπάρχουν μέτρα προστασίας της πρώτης κατοικίας», που δε δίστασε να εκδώσει non-papers σπιλώνοντας τον αγώνα μας. Κόντρα στις απαγορεύσεις και τις επιθέσεις της αστυνομίας. Προτάσσοντας το δίκιο τού αγώνα μας για ζωή με αξιοπρέπεια, απαντάμε μαζικά, μαχητικά και δυναμικά  στην επίθεση κυβέρνησης-«εταίρων» και τραπεζών.

Ως άνεργοι και επισφαλώς εργαζόμενοι/ες, κομμάτι της κοινωνίας που δέχεται με τον πιο ακραίο και άμεσο τρόπο τις επιπτώσεις της εφαρμοζόμενης πολιτικής, εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους ανθρώπους για τους οποίους διακυβεύεται μέρα με τη μέρα η ύπαρξη μιας στέγης και άλλων βασικών αγαθών. Μέσω του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης θα δίνουμε τη μάχη μέχρις ότου η κυβέρνηση αναγκαστεί να ψηφίσει νομοθετική ρύθμιση η οποία θα κατοχυρώνει το ακατάσχετο της πρώτης κατοικίας και θα προστατεύει πραγματικά τη λαϊκή κατοικία και περιουσία. 

Με βάση την παραπάνω λογική, δηλώνουμε πως στηρίζουμε την πρωτοβουλία του Συντονισμού για τη διοργάνωση συναυλίας αλληλεγγύης σ’ αυτούς που χτύπησε η κρίση, συναυλία αντίστασης στην εφαρμοζόμενη πολιτική και ανατροπής της, συναυλία νίκης του μαζικού δυναμικού ανυποχώρητου αγώνα, την Παρασκευή 9 του Δεκέμβρη, στις 8.οο μ.μ., στο Ιβανώφειο!

Το κάλεσμα του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης: http://laikisynelefsidsynth.blogspot.gr/2016/12/blog-post_6.html




Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

ΝΑ ΜΗ ΣΥΝΗΘΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ

Ένα ακόμη θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα σημειώθηκε την Πέμπτη 01.12 το πρωί στο κατάστημα της αλυσίδας «EVEREST» στην πλατεία Βικτωρίας στην Αθήνα, μετά από ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε στο υπόγειο της επιχείρησης. Μία νεκρή εργαζόμενη, η 38χρονη λογίστρια Βασιλική Παραστατίδου, μητέρα δύο ανήλικων κοριτσιών η οποία δούλευε 15 χρόνια στην επιχείρηση, ένας βαριά τραυματισμένος άνδρας και ακόμη τέσσερις τραυματίες είναι το αποτέλεσμα της έκρηξης που σημειώθηκε λίγο μετά τις 9 το πρωί.

Τι συνέβη πραγματικά όμως στο υπόγειο του καταστήματος και το ατύχημα έγινε θανατηφόρο δυστύχημα;
Κατά παράβαση κάθε υγειονομικής πρόβλεψης, στο υπόγειο του καταστήματος βρισκόταν σε λειτουργία το λογιστήριο και η κουζίνα της επιχείρησης, όπου μάλιστα πραγματοποιούταν εργασίες συνεργείου ψυκτικών που περιελάμβανε εργασία με φλόγα και χρήση φιαλών με αέριο. Το υπόγειο του καταστήματος δεν είχε έξοδο κινδύνου, αλλά μόνο μια στενή είσοδο - έξοδο, η οποία δυσκόλεψε και τους πυροσβέστες στη διαδικασία επέμβασης, με αποτέλεσμα να  μην υπάρχει καμία ασφάλεια και διαφυγή των εργαζομένων που δούλευαν σε αυτό το χώρο. Αν και τέτοιου είδους εργασίες θα πρέπει να γίνονται απουσία εργαζομένων και πελατών, προφανώς για την εταιρεία που τώρα δηλώνει «συγκλονισμένη», στο βωμό του μεγαλύτερου κέρδους θυσιάζεται ακόμη και η στοιχειώδης προστασία της ζωής των εργαζομένων.

Ο ίδιος Όμιλος, σε ανακοινώσεις του το 2015, αναδείκνυε τις «στοχευμένες κινήσεις μείωσης κόστους» ως ένα όπλο στη φαρέτρα του για να διατηρεί ή και  να αυξάνει την κερδοφορία του, κοινώς για να παραμένει ανταγωνιστικό. Το δυστύχημα αυτό, που προστίθεται σε μια σειρά θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων των τελευταίων χρόνων, κάνει φανερό ότι η «μείωση κόστους» έχει στον πυρήνα της ένα διπλό χτύπημα στη νέα γενιά που καλείται να εργαστεί σε αυτές τις συνθήκες εξαθλίωσης και υποβάθμισης ακόμη και της ανθρώπινης ζωής. Έχει τον απλήρωτο ιδρώτα των εργαζομένων, που δεν έχουν άλλη επιλογή από τις  ελαστικές σχέσεις εργασίας, τα εξοντωτικά ωράρια και την υπερ-εντατικοποιημένη εργασία, που φτάνει μέχρι και σε απαγορεύσεις διαλειμμάτων. Αλλά έχει και τη μείωση –έως και εκμηδένιση- κάθε δαπάνης για την ασφάλεια και στοιχειώδη εξασφάλιση των εργαζομένων, καταλήγοντας σε ανθρωποθυσίες στο βωμό του κέρδους.

Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο τον τελευταίο χρόνο, στο φόντο ψήφισης μέτρων που υποβαθμίζουν και μεταλλάσουν το πλαίσιο της εργασίας  και καταργούν κεκτημένα εργατικών αγώνων, έχουν σημειωθεί 29 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα. Ούτε ότι λίγες μέρες πριν η  κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψήφισε μέτρα που καταργούν τους προληπτικούς ελέγχους μέτρων ασφαλείας (πυρασφάλεια κλπ.) και υγιεινής στις επιχειρήσεις, για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας. Στην άλλη άκρη του ίδιου νήματος με αυτά τα 29 ατυχήματα, άλλωστε, βρίσκονται η αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, το χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων, η διόγκωση της ανεργίας και της επισφάλειας. Η Κυβέρνηση, και με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, επί της ουσίας σφιχταγκαλιάζει το κάθε EVEREST και νομοθετεί την απόλυτη εκμετάλλευση και την κυριολεκτική υποβάθμιση της ζωής των εργαζομένων, για να φέρει πάνω στις πλάτες τους την ψευδεπίγραφη ευρωπαϊκή ανάπτυξη.

Όσο Κυβέρνηση, εταίροι και εργοδότες λαξεύουν αυτό το ασφυκτικό αυτό πλαίσιο «δουλείας»,  γίνεται φανερό πως μόνο εμείς μπορούμε να βάλουμε φρένο στις αυθαιρεσίες, την εκμετάλλευση και τις θανατηφόρες «αβλεψίες». Η απάντηση στα εργοδοτικά εγκλήματα μπορεί να δοθεί μόνο από όλους εμάς…

Όχι άλλοι νεκροί και τραυματισμένοι εργαζόμενοι στο βωμό του κέρδους.
Να πληρώσει η εργοδοσία για το νέο έγκλημα 
 Μέτρα ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους δουλειάς.

Ανθρώπινοι ρυθμοί δουλειάς – Κάτω η εργοδοτική τρομοκρατία


Πανελλαδική Ημέρα Δράσης για την ΑΝΕΡΓΙΑ και την ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΑ

Η πραγματικότητα γύρω μας γίνεται όλο και πιο δύσκολη με συνεχόμενα αντιλαϊκά μέτρα που φέρνουν Κυβέρνηση, εταίροι και εργοδότες. Πιστοί στην πολιτική που εφάρμοζαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αυτά τα μέτρα έχουν ως αποτέλεσμα να ενταθούν οι επισφαλείς συνθήκες εργασίας, οι απολύσεις, η διαιώνιση της ανεργίας και να μεγαλώνει ακόμη πιο πολύ η ψαλίδα μεταξύ φτωχών και πλούσιων. Μετά το ασφαλιστικό, έρχεται το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που επιχειρεί να καταργήσει τα λιγοστά εναπομείναντα δικαιώματα μας.  Απελευθέρωση απολύσεων, υποκατώτατος μισθός για τους νέους κάτω των 25, περαιτέρω υποβάθμιση των συλλογικών συμβάσεων είναι κάποιες από τις αιχμές του νόμου που έρχεται. Επίσης η συζήτηση για την αλλαγή του αφορολόγητου από 9000 σε 5000 θα μειώσει και άλλο τα χαμηλά εισοδήματα. Όλα αυτά ενώ η ανεργία είναι ήδη στο 26% και ειδικά στους νέους 20-24 στο 48%. Την ίδια στιγμή όλο και περισσότεροι νέοι στοιβάζονται στα προγράμματα του ΟΑΕΔ (μέσω χρηματοδότησης ΕΣΠΑ) στους δήμους και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, που το μόνο που κάνουν είναι να ανακυκλώνουν την ανεργία. Ακόμα και τα «ψίχουλα» των προγραμμάτων αυτών δίνονται με το σταγονόμετρο, όπως συμβαίνει τώρα με τους εργαζόμενους-“ωφελούμενους” στο Voucher τουρισμού όπου μένουν απλήρωτοι, με ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας - ΣΕΤΕ.
Από την πλευρά μας, ως άνεργοι και επισφαλώς εργαζόμενοι, “παιδιά” της οικονομικής κρίσης, δηλώνουμε ευθαρσώς πως δεν παζαρεύουμε τις κοινωνικές μας ανάγκες με κανέναν, πόσο μάλλον με αυτούς που μέχρι σήμερα μας λέγαν ότι ζούσαμε πάνω από τις δυνατότητες. Πιστεύουμε ότι ο μόνος δρόμος για να ανατραπεί αυτή η αντιλαϊκή - βάρβαρη πολιτική είναι ο ανυποχώρητος και συντονισμένος αγώνας των εργαζόμενων, της νεολαίας και των ανέργων.
Γι αυτό και συντονιζόμαστε από κοινού, συλλογικότητες της ανεργίας και της επισφάλειας και προχωράμε στην διοργάνωση πανελλαδικής ημέρας δράσης για την ανεργία και την επισφάλεια, την Τετάρτη 7/12, για να ανατρέψουμε τα σχέδια τους. Για να βγει στο προσκήνιο ο κόσμος της ελαστικής, μαύρης, ανασφάλιστης εργασίας και της ανεργίας και να βάλει την δικιά του χάρτα αναγκών.  Μια πραγματικότητα που για εμάς είναι τα παρακάτω:
μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με αξιοπρεπείς συνθήκες,
κατάργηση των προγραμμάτων ανατροφοδότησης της ανεργίας,
άμεσα μέτρα στήριξης των ανέργων,
να μην κατατεθεί το εργασιακό νομοσχέδιο- Ούτε σκέψη για υποκατώτατο μισθό,
δωρεάν μετακινήσεις για ανέργους.

Δημιουργούμε μια αγωνιστική εβδομάδα και προετοιμαζόμαστε για την απεργία στις 8/12, για να βρουν έκφραση όλα μας τα όνειρα για ζωή!

Να ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ την ανακύκλωση της Ανεργίας.
Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση τους.

Καλούμε σε Ημέρα Δράσης 7.12 σε ΟΛΗ την Ελλάδα

Θεσσαλονίκη 18:00 στην πλατεία Αγίας Σοφίας