Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Δωρεάν μεταφορές για τους ανέργους τώρα!

ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΘΕΑΤΕΣ... ΝΑ ΚΛΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ!

ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ & ΕΠΙΣΦΑΛΩΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΤΕΤΑΡΤΗ 20/02, 09.30, ΚΑΜΑΡΑ


Η ανεργία ποτέ δεν ήταν μία ευχάριστη κατάσταση... Τα τελευταία χρόνια όμως, με τις πολιτικές που ασκούν oι μνημονιακές κυβερνήσεις, που εκπροσωπούν το ελληνικό και ξένο κεφάλαιο, με τα χαράτσια, την κατάρρευση της υγείας και της πρόνοιας, την ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης και την διασκέδαση, η κατάσταση γίνεται αφόρητη.

Η ανεργία στους νέους έχει ξεπεράσει το 50%, το επίδομα ανεργίας δεν φτάνει για να ζήσουμε και ούτως ή άλλως οι περισσότεροι από μας δεν το είδαμε ή δεν θα το δούμε ποτέ. Στους νέους, ακόμα και σ’ αυτούς με ένα και δύο πτυχία, η πολιτεία προτείνει την λύση της μετανάστευσης ή στην καλύτερη περίπτωση την επισφαλή, κακοπληρωμένη και χωρίς δικαιώματα εργασία. Η επισφαλής εργασία, όμως, δεν επιλύει το πρόβλημα της ανεργίας, αλλά το αναπαράγει και στη νέα γενιά με χειρότερους όρους. Ήδη από τη «γενιά των 600 ευρώ» περάσαμε στη γενιά των ενοικιαζόμενων με συμβάσεις έργου ή χρόνου και σταδιακά στη γενιά της μαθητείας (της απλήρωτης, ουσιαστικά, εργασίας).


Ποιοι είμαστε
Οι άνεργοι και οι επισφαλώς εργαζόμενοι είμαστε άνθρωποι που δουλεύουν σε συνθήκες δύσκολες, χωρίς ένσημα, με μισθούς εξευτελιστικούς. Άνθρωποι που οδηγούν «παπάκια», με βροχή και κρύο, για να φτάσει στην ώρα της η παραγγελία. Άνθρωποι που απαντάνε με ευγένεια στα τηλέφωνα και δίνουν πληροφορίες. Άνθρωποι που βοηθούν παιδιά, κάνοντάς τους ιδιαίτερα μαθήματα κι έχουν πάψει να ελπίζουν ότι θα δουλέψουν κάποια στιγμή σε σχολείο. Άνθρωποι που ταλαιπωρούνται κάθε μήνα στις ουρές του ΟΑΕΔ, ψάχνοντας για μία νέα προκήρυξη ή ένα σεμινάριο.

Είμαστε νέοι και νέες, άνεργοι και άνεργες, εργαζόμενοι και εργαζόμενες «μαύρα», με μπλοκάκια, με συμβάσεις του ενός μήνα ή της μίας μέρας, απολυμένοι και απολυμένες. Είδαμε όμως, ότι σε αυτή την κατάσταση είμαστε πολλοί και πολλές και το να μένει ο καθένας μόνος του στην κρίση δεν οδηγεί πουθενά. Η δύναμή μας βρίσκεται στην αλληλεγγύη και στην πρόθεσή μας όλοι μαζί να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν.

Το δίκτυο ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων
Γι’ αυτό το λόγο θέλουμε να συμβάλλουμε, ώστε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο διεκδίκησης των ανέργων και των επισφαλώς εργαζομένων, που δε συμμετέχουν στο εργατικό κίνημα, όχι επειδή το διάλεξαν, αλλά επειδή αυτό δεν τους καλύπτει. Με σκοπό να πετύχουμε όλοι μαζί απτούς στόχους που θα βελτιώνουν την καθημερινότητά μας, θα μας δίνουν τη δυνατότητα να επιβιώνουμε και να διεκδικούμε με καλύτερους όρους μόνιμη και σταθερή εργασία, με μισθό που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας και δημόσια-κοινωνική ασφάλιση. Σε μια περίοδο που οι άνεργοι φτάνουμε τους 1.500.000, από τους οποίους μόνο οι 300.000 είναι επιδοτούμενοι, θεωρούμε απαραίτητη τη διεκδίκηση επιδόματος ανεργίας για όλους, έτσι ώστε να μπορούμε να επιβιώσουμε. Επίσης, απαιτούμε δημόσια-κοινωνική ασφάλιση και ιατρική-φαρμακευτική περίθαλψη. Τέλος, διεκδικούμε ποιότητα στην καθημερινότητά μας με δωρεάν πρόσβαση στη μόρφωση και τον πολιτισμό, ενώ ως πρώτο στόχο θέτουμε τις δωρεάν μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της πόλης μας.
Για τους παραπάνω λόγους προσπαθούμε να φτιάξουμε οι ίδιοι τις διαδικασίες μας με συμμετοχή, διάλογο και δημοκρατία, ώστε να μας εκφράζουν. Επειδή θεωρούμε ότι είμαστε μέρος του εργατικού και κοινωνικού κινήματος, καλούμε όλους τους απολυμένους να γραφτούνε στα σωματεία τους και να συγκροτήσουνε επιτροπές ανέργων. Επίσης, καλούμε τους ανέργους και επισφαλώς εργαζομένους να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο που θα μας ενώσει και θα μας συντονίσει, έτσι ώστε να μπορούμε να αποφασίσουμε και να αγωνιστούμε από κοινού. Τέλος, τους καλούμε να πάρουνε μέρος στις συνελεύσεις-πρωτοβουλίες γειτονιών, όπου ζουν ή εργάζονται.


Επόμενη γενική συνέλευση Σάββατο 02/03, στις 18.00, στο Ε.Κ.Θ.

ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΕΡΓΩΝ & ΕΠΙΣΦΑΛΩΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου