Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Νίκη στον αγώνα των απολυμένων-εργαζομένων στον "Φούρνο του Λάμπρου"

Το Δίκτυο Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων Θεσσαλονίκης δηλώνει την αλληλεγγύη και συμπαράστασή του στον δίκαιο αγώνα των απολυμένων / εργαζόμενων στον “Φούρνο του Λάμπρου”.

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων αποκαλύπτουν πως πίσω από τις χαμηλές τιμές του φούρνου κρύβονται συνθήκες νέου εργασιακού μεσαίωνα: εργαζόμενοι που δουλεύουν υπερεντατικά με ελαστικά ωράρια που ξεπερνούν κατά πολύ το 8ωρο,
χωρίς πλήρη ένσημα, χωρίς επίδομα αργίας, προσαυξήσεις νυχτερινής εργασίας και δώρα, χωρίς καν δικαίωμα καλοκαιρινής άδειας! Με το φόβητρο της τεράστιας πλέον στρατιάς των ανέργων, η εργοδοσία καλεί κάθε εργαζόμενο είτε να πειθαρχήσει στις συνθήκες “γαλέρας” είτε να φύγει απ' το κατάστημα, καθώς “σαν και αυτόν υπάρχουν άλλοι 10 που περιμένουν για δουλειά”.

Η κατάσταση αυτή τείνει να γίνει καθεστώς στον κλάδο του επισιτισμού. Πατώντας στο ότι η εποχική και περιστασιακή εργασία στον κλάδο αποτελεί τον γενικό κανόνα, καθώς και στο γεγονός ότι πρόκειται για εργασία που κατά βάση δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη εξειδίκευση, οι εργοδότες έχουν επιβάλει σταδιακά ένα καθεστώς πλήρους εργασιακής επισφάλειας. Οι μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων χρόνων έρχονται να συμπληρώσουν αυτή την εικόνα, γυρνώντας τα εργασιακά δικαιώματα μισό αιώνα πίσω. Έτσι κακοπληρωμένοι εργαζόμενοι με εξαντλητικά ωράρια καλούνται, όχι μόνο να δουλεύουν με εξαντλητικούς όρους, αλλά και να προσέχουν να μην τους φύγει ποτέ το χαμόγελο από τα χείλη.

Απέναντι σε αυτές τις συνθήκες, οι εργαζόμενοι στον κλάδο καλούνται να πάρουν τη κατάσταση στα χέρια τους! Ο αγώνας των απολυμένων / εργαζόμενων στο φούρνο του Λάμπρου δείχνει το δρόμο της οργάνωσης για ένα κίνημα στο χώρο του επισιτισμού που θα διεκδικήσει και θα κερδίσει αυτά που θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα για όλους:

  • Δουλειά με αξιοπρέπεια – Ζωή με δικαιώματα!
  • Όχι στις απολύσεις - Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους - μείωση του ωραρίου – αύξηση του βασικού μισθού!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου