Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΑΝΕΡΓΟΥ ΕΠΙΒΑΤΗ ΤΟΥ ΟΑΣΘ



Με αφορμή την πρόσφατη καταδίκη άνεργου επιβάτη στον ΟΑΣΘ σε ποινή 22 μηνών με 3ετή αναστολή θα θέλαμε να δηλώσουμε την πλήρη αντίθεσή μας τόσο ως προς την απόφαση του Δικαστηρίου όσο και προς τις πολιτικές και πρακτικές που ακολουθεί ο ΟΑΣΘ για όσους δεν κόβουν εισιτήριο. Θεωρούμε ότι είναι ένα ζήτημα με πολλές κοινωνικές συνέπειες, καθώς δημιουργεί ένα κακό προηγούμενο για τους μη έχοντες, δικαιώνει την αύξηση της καταστολής και των ελέγχων από την πλευρά του ΟΑΣΘ και εν τέλει ποινικοποιεί την ίδια την κατάσταση της ανεργίας.

Η ουσία του ζητήματος είναι ότι δικαστήριο δικαιώνει σε απόλυτο βαθμό τη συμπεριφορά και τις πρακτικές που εφαρμόζουν οι ελεγκτές του ΟΑΣΘ. Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι μεγάλη μερίδα των ελεγκτών του ΟΑΣΘ συμπεριφέρονται με ακραίο, προσβλητικό και κατασταλτικό τρόπο απέναντι σε όσους δεν έχουν εισιτήριο. Αποκορύφωμα αυτής της συμπεριφοράς είναι η παρεμπόδιση του επιβάτη να κατέβει στην στάση που επιθυμεί με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εύλογες εντάσεις μεταξύ επιβατών και ελεγκτών, που καταλήγουν συνήθως στην ταπείνωση των πρώτων και στην παρέμβαση της Αστυνομίας. Έτσι, λοιπόν, με βάση την απόφαση του Δικαστηρίου ένας ιδιωτικός υπάλληλος (βλ. ελεγκτής) έχει πλέον το δικαίωμα να παρακρατήσει κάποιον επιβάτη που δεν έχει εισιτήριο κλείνοντας τις πόρτες του λεωφορείου, φράζοντας το δρόμο και χρησιμοποιώντας λεκτική και ενίοτε σωματική βία. Η εξέλιξη αυτή, δηλαδή η νομιμοποίηση και αναβάθμιση τέτοιων πρακτικών από τους ελεγκτές, δημιουργεί ένα πολύ κακό προηγούμενο και ξυπνά φόβους για ακραία περιστατικά όπως ο θάνατος του μαθητή Θανάση Καναούτη στην Αθήνα πριν δύο χρόνια.

Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη απόφαση του δικαστηρίου δεν λαμβάνει χώρα σε κενό αέρος. Η κοινωνία, και ιδιαίτερα αυτή της Θεσσαλονίκης, τα τελευταία χρόνια ρημάζεται από τις καταστρεπτικές πολιτικές των μνημονίων και της λιτότητας. Τα εισοδήματα έχουν συρρικνωθεί ενώ η ανεργία έχει αυξηθεί δραματικά. Συγκεκριμένα για το ζήτημα των μετακινήσεων, οι τιμές των εισιτηρίων έχουν διπλασιαστεί στα χρόνια των μνημονίων, ενώ αναμένεται νέα αύξηση στις αρχές του 2016, την ίδια περίοδο όπου οι υπηρεσίες και η ποιότητα των μετακινήσεων που παρέχει ο ΟΑΣΘ έχουν μειωθεί σημαντικά. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα παραπάνω δημιουργούν μια εκρηκτική πραγματικότητα για τους ανέργους (των οποίων η μόνη επιλογή μετακίνησης είναι ο ΟΑΣΘ) την οποία έρχεται να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο η συγκεκριμένη απόφαση του Δικαστηρίου.

Όσον αφορά τον ΟΑΣΘ, θυμίζουμε ότι πρόκειται για έναν ιδιωτικό οργανισμό, ο οποίος, όμως, επιδοτείται με σταθερή ετήσια χρηματοδότηση δεκάδων εκατομμυρίων από το ελληνικό δημόσιο. Ωστόσο, κανένα μέρος αυτής της χρηματοδότησης δεν κατευθύνεται στο πάγιο και διαρκές αίτημα των ανέργων για δωρεάν μετακινήσεις, παρότι προέρχεται κατ’ ουσία από χρήματα των πολιτών. Από την άλλη, η κυβέρνηση καμαρώνει για τις δωρεάν μετακινήσεις ανέργων στην Αθήνα (πρόκειται, πράγματι, για μια θετική εξέλιξη), για την Θεσσαλονίκη όμως τηρεί σιγή ιχθύος.
Σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, ο άνεργος επιπλέον τιμωρείται όχι μόνο επειδή δεν μπορεί να αγοράσει εισιτήριο. Χάνει, επιπλέον, το δικαίωμά υπεράσπισής του απέναντι σε ακραίες συμπεριφορές ελεγκτών όπως αυτές που προαναφέρθηκαν. Στην ουσία, λοιπόν, ο άνεργος ποινικοποιείται στην προσπάθεια του να πάψει να είναι άνεργος, δηλαδή να πάρει το λεωφορείο και να ψάξει για δουλειά.


Ως Δίκτυο Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων δηλώνουμε απερίφραστα την αλληλεγγύη μας στους καταδικασθέντες συνεπιβάτες μας και ελπίζουμε ότι η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό θα τους δικαιώσει. Επίσης, τονίζουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για δωρεάν μετακινήσεις ανέργων στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Καλούμε το επιβατικό κοινό να εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη του απέναντι σε συνεπιβάτες μας που δεν έχουν εισιτήριο και σας καλούμε όλους να συμμετέχετε και να στηρίξετε τις δράσεις μας για διαγραφές προστίμων στον ΟΑΣΘ κάθε 23 του μήνα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου