Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Λίγα λόγια για το ΠΟΙΝΟΛΟΓΙΟ ανέργων


   Η αέναη περιπλάνηση μεταξύ ανεργίας – κακοπληρωμένης ή απλήρωτης δουλειάς, το συνεχές κυνήγι 5μηνων και 8μηνων προγραμμάτων (voucher, ΕΣΠΑ, που μας επιβάλουν να δουλεύουμε χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα και μας πετάνε ξανά στην ανεργία) τα ανύπαρκτα «προνόμια» της κάρτας ανεργίας και το πενιχρό επίδομα ανεργίας(μόνο για το 10% των καταγεγραμμένων ανέργων), μάλλον δεν είναι αρκετά για να βαραίνουν την πλάτη κάθε άνεργου. ΟΑΕΔ, Κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ένωση προσθέτουν ακόμη ένα, το λεγόμενο ΠΟΙΝΟΛΟΓΙΟ. Με λίγα λόγια ο ΟΑΕΔ προτείνει στην Κυβέρνηση, έχοντας τη σύμφωνη γνώμη ΓΣΕΕ, ΣΕΒ και λοιπών φορέων που φροντίζουν για την εξαθλίωση της κοινωνικής πλειοψηφίας, να ψηφίσει μέτρα, που θα «καθίζουν στο σκαμνί» τους ανέργους και θα τους βάζουν πρόστιμα αν δεν αποδεικνύουν ότι ψάχνουν καθημερινά για να βρουν μια οποιαδήποτε δουλειά, ακόμη και σε συνθήκες σύγχρονου σκλαβοπάζαρου. Να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Με βάση το νέο αυτό σχέδιο:
   Ο άνεργος θα έχει κάποιες «υποχρεώσεις». Θα πρέπει να αποδεικνύει συνεχώς στο αρμόδιο όργανο του ΟΑΕΔ πως ψάχνει για δουλειά, μέσα από αποδεικτικά αιτήσεων για εργασία, αλληλογραφίας με εργοδότες, συμμετοχής σε διαγωνισμούς, συνεντεύξεων με εργοδότες, δημοσίευσης αγγελιών αναζήτησης εργασίας ή ανταπόκρισης σε αγγελίες κοκ. Σα να μην είναι αυταπόδεικτο πως ο άνεργος θα ήθελε να δουλεύει για να παίρνει κάτι παραπάνω από τα ψίχουλα του ΟΑΕΔ, η αξιοπιστία του αμφισβητείται. Υποχρεούται να παρουσιάζει τεκμήρια, καθίσταται δηλαδή εκ των προτέρων ύποπτος.
   Επιπλέον, με τα νέα δεδομένα ο άνεργος υποχρεούται να δεχτεί οποιαδήποτε θέση ανοίξει, χωρίς κανένα φίλτρο προστασίας του. Ακόμη και αν η εργασία που του προσφέρεται δεν του δίνει καμία εξασφάλιση, είναι πλήρως ελαστικοποιημένη και σχεδόν απλήρωτη, ή για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, μια σύγχρονη σκλαβιά δηλαδή, ο άνεργος οφείλει να τη δεχτεί. Ειδάλλως προφανώς και ευθύνεται για τη κατάσταση της ανεργίας του, αφού δεν είναι έτοιμος να δουλέψει με κάθε κόστος! Αν δεν ακολουθούμε ως άνεργοι αυτές τις υποχρεώσεις, στην περίπτωση που παίρνουμε επίδομα ανεργίας –δηλαδή 360€ το μήνα- διαγραφόμαστε για 60 μέρες την πρώτη φορά, και 90 για κάθε επόμενη, από τα μητρώα ανέργων και προφανώς κόβεται το επίδομα. Αν δεν παίρνουμε επίδομα είναι πιο επιεικείς, μας διαγράφουν για 30 και για 60 αντίστοιχα, χάνοντας μόνο τα «προνόμια» της κάρτας και το χρόνο ανεργίας που έχουμε μαζέψει. Ηθελέστα και παθέστα που λέει και ο λαός!
   Είναι μάλλον προφανές ότι οι διαδοχικοί κύκλοι ολιγόμηνης απασχόλησης που θα επιβληθούν από την υποχρέωση [αποδοχής κάθε πρότασης της αρμόδιας Υπηρεσίας του Οργανισμού, η οποία αφορά σε θέση εργασίας, επαγγελματική κατάστιση ή συμβουλευτική υπηρεσία (αρ.2 §8) και ανταπόκρισης σε κάθε ηλεκτρονική ή έγγραφη πρόσκληση από τον ΟΑΕΔ για οποιονδήποτε λόγο (αρ.2 §6)], οι τιμωρητικές διαγραφές των μη συνεργαζόμενων ανέργων [διαγραφή από τα μητρώα των ανέργων λόγω μη επίδειξης αποδεικτικών στοιχείων ενεργού αναζήτησης εργασίας μετά τη σύνταξη του Ατομικού Σχεδίου Δράσης όποτε αυτά ζητηθούν απ’τον αρμόδιο υπάλληλο κι εντός 15 ημερών (αρ.4 §6)] και η έκρηξη της μαύρης εργασίας που θα σημάνουν τα προηγούμενα, θα ρίξουν λίγο τα ποσοστά της ανεργίας οδηγώντας με αυτόν τον τρόπο σε ένα νέο καθεστώς εργατικής βάρδιας.
   Μετά από τα προγράμματα ΕΣΠΑ που μετατρέπουν τον εργαζόμενο σε ωφελούμενο, το κάδρο τώρα συμπληρώνεται, μεταφέροντας την ευθύνη για την ανεργία μας στις δικές μας πλάτες, καλλιεργώντας την υπόνοια ότι «ΔΕΝ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΆΝΕΡΓΟΙ», κάτι που πρέπει να διαπιστωθεί και να τιμωρηθεί. Η πρωτοβουλία του ΟΑΕΔ, ακολουθώντας τις προδιαγραφές της ΕΕ, έρχεται να ξεπλύνει την κυβέρνηση, βάζοντας κάτω από το χαλάκι το βασικό παράγοντα της εκτόξευσης των ποσοστών των ανέργων τα τελευταία χρόνια (με πρωτιά της Ελλάδας στις χώρες της ΕΕ), τις μνημονιακές πολιτικές των μαζικών απολύσεων, του νέου εργασιακού μεσαίωνα, των μισθών πείνας και των ωραρίων-λάστιχο.
   Ο ΟΑΕΔ και η κυβέρνηση είχε αποδείξει ήδη μέσα από τα κοινωφελή προγράμματα και τα VOUCHER πως οραματίζεται τη σύγχρονη εργασία, ενώ το νέο νομοσχέδιο για το εργασιακό που έρχεται είναι ενδεικτικό. Θεσμοθετεί επί της ουσίας τους όρους της μαύρης μέχρι πρότινος εργασίας, χωρίς ασφάλιση και δικαίωμα στην περίθαλψη, χωρίς άδειες, χωρίς σταθερό ωράριο και μισθό.
   Φαίνεται κάπως παράδοξο ένας οργανισμός που υπάρχει για να μεριμνεί και να βοηθάει τους ανέργους, να λειτουργεί ως ένα τρίτο χέρι της κυβέρνησης, φέρνοντας μνημονιακής εμπνεύσεως μέτρα. Ο ΟΑΕΔ αντί να επιδιώκει την προστασία του άνεργου και να μην τον αφήνει βορά στους εργοδότες που θέλουν να τον εκμεταλλευτούν, αντί να βάζει όρους απαραβίαστου για τα κεκτημένα δικαιώματα που πρέπει να προσφέρονται μαζί με την εργασία, δίνει συγχωροχάρτι στην επισφάλεια και τείνει το δάχτυλο της κατηγορίας προς τον άνεργο που θα τολμήσει να αρνηθεί δουλειά. Ή ακόμη χειρότερα στον άνεργο που θα τολμήσει να απορρίψει πρακτική εκπαίδευση, στην οποία θα πρέπει να δουλέψει αμισθί «για να αποκτήσει δεξιότητες». Διαφορετικά είναι ένας «τεμπελχανάς και χαραμοφάης» που πρέπει να συμμορφωθεί, εξ ου και τιμωρείται.
   Όμως, το μπαλάκι της ευθύνης που μας πετάν διαρκώς για την υψηλή ανεργία, πακέτο με την επιδιωκόμενη πλήρη υποταγή μας, θα τους το στείλουμε πίσω. Μας θέλουν μια γενιά που θα γίνεται συνεχώς γρανάζι στις πολιτικές τους επιδιώξεις και θα είναι διατεθειμένη να ζήσει με ακόμη πιο συρρικνωμένες προσδοκίες. Μας θέλουν ήρεμους και σιωπηρούς απέναντι σε κάθε νέα αλλαγή που θα εξυπηρετεί τη δική τους μακροημέρευση. Και τώρα με το ΠΟΙΝΟΛΟΓΙΟ μας ζητάν να απολογηθούμε για τις πολιτικές των μαζικών απολύσεων, την ανακύκλωση της ανεργίας και το νέο εργασιακό νομοσχέδιο.
   ΝΑ ΜΗΝ γίνουμε αυτό που μας θέλουν! Αν δεν απαντήσουμε εμείς στον ΟΑΕΔ, την κυβέρνηση και κάθε επίδοξο εκμεταλλευτή, τότε θα απαντήσουν οι πολιτικές τους πάνω μας. Σηκώνουμε το κεφάλι και δεν απολογούμαστε σε αυτούς που πρέπει να απολογηθούν για τις πολιτικές οικονομικού στραγγαλισμού και κοινωνικής εξαθλίωσης. Ως άνεργοι και επισφαλώς εργαζόμενοι έχουμε κοινά αιτήματα και συμφέροντα απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία με την οποία ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι και απέναντι στην Κυβέρνηση που κάθε μέρα μας εξαναγκάζει στην ωμή επιβίωση και την περιπλάνηση. Να ενωθούμε σα μια γροθιά, να υψώσουμε τείχος απέναντι στις επιδιώξεις τους, να ζήσουμε και να δουλέψουμε με ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ.

   - ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΠΟΙΝΟΛΟΓΙΟΥ
   - ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
           - ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ/ΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου