Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Δελτίο τύπου για την σύσκεψη των συλλογικοτήτων ανεργίας-επισφάλειας την Κυριακή 10/9


Την Κυριακή 10/9, μία μέρα μετά την μαζική διαδήλωση της ΔΕΘ, πραγματοποιήθηκε στην ΕΔΟΘ σύσκεψη συλλογικοτήτων ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων. Στην σύσκεψη συμμετείχαν το Δίκτυο Ανέργων και Επισφαλώς εργαζομένων Θεσσαλονίκης, οι attack Αθήνας, Βόλου και Βέροιας και η Λάντζα στον επισιτισμό- τουρισμό από Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στην συζήτηση συμμετείχαν επίσης και αγωνιστές από την Εργατική Λέσχη Κοζάνης, ενώ η «ΣΧΑΣΗ, αγωνιστική συσπείρωση στην έρευνα» και οι Ενεργοί- Άνεργοι απέστειλαν χαιρετισμούς.

Η πλούσια συζήτηση που έγινε επικεντρώθηκε στην πρόοδο που υπήρξε από την περσινή σύσκεψη όσον αφορά την ανάπτυξη των συλλογικοτήτων, τις πρωτοβουλίες και την ίδια την παρέμβαση στους άνεργους και στους επισφαλώς εργαζόμενους καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που αντιμετωπίζει η κάθε συλλογικότητα στην πόλη της και στο χώρο της.

Ιδιαίτερα τονίστηκε από όλους η ανάγκη για αλληλεπίδραση μεταξύ των πρωτοβουλιών των συλλογικοτήτων στην χάραξη ενός κοινού σχεδιασμού στα μέτωπα της κατεξοχήν επισφαλούς εργασίας όπως ο τουρισμός και το εμπόριο, καθώς και στις νέες μορφές «αντιμετώπισης της ανεργίας» που προωθεί η κυβέρνηση καθ’ υπόδειξη της ΕΕ, όπως τα κοινωφελή προγράμματα εργασίας. Τονίστηκε ακόμα η ανάγκη για την συνολική ανάδειξη και αντεπίθεση απέναντι σε αυτές τις πολιτικές που είναι κοινός τόπος ότι προωθούν ένα φαύλο κύκλο μισο-ανεργίας- μισο- εργασίας.


Σε αυτά τα πλαίσια προκρίθηκε η ανάγκη συνέχισης και ενίσχυσης της καμπάνιας για τα δικαιώματα των εργαζομένων στον τουρισμό, με διάφορες μορφές ανάλογα και με τα χαρακτηριστικά της κάθε συλλογικότητας , καθώς και στα νέα κοινωφελή προγράμματα.


Τέλος, με δεδομένη την θετική αποτίμηση από όλους των ημερών δράσης ενάντια στην ανεργία και την επισφάλεια και της συμμετοχής σε διάφορες διαδικασίες ανατροφοδότησης όλων των συλλογικοτήτων, όπως συσκέψεις και το δεύτερο διήμερο ενάντια στην ανεργία και την επισφάλεια που έγινε τον Μάιο στην Αθήνα, άνοιξε η κουβέντα και για την διοργάνωση μιας αντίστοιχης πρωτοβουλίας στην Β. Ελλάδα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου