Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

Κείμενο του Δικτύου ανέργων ενόψει της έναρξης της ΔΕΘ και των κυβερνητικών εξαγγελιών

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, νέοι, άνεργοι,

Τα εγκαίνια της ΔΕΘ σηματοδοτούν άλλη μια χρονιά σκληρής επίθεσης σε βάρος του κόσμου της εργασίας. Άλλη μια χρονιά που το κυβερνητικό πρόγραμμα, στο φόντο της 3ης αξιολόγησης, περιλαμβάνει νέες μειώσεις μισθών, κατάργηση των όποιων εργασιακών δικαιωμάτων είχαν απομείνει και γενικότερα παράταση της μνημονιακής πραγματικότητας της ανεργίας και της επισφάλειας. Τίποτα δε φαίνεται να στέκεται εμπόδιο στην απόλυσή μας όταν ‘’τολμάμε’’ να διεκδικήσουμε τα δεδουλευμένα μας ή τα νομίμως λογικά όπως ασφάλιση, καθορισμένα ωράρια και αξιοπρεπή μισθό. Όταν μάλιστα τα ποσοστά ανεργίας τυλίγουν μια απειλητική θηλιά γύρω από το λαιμό μας, διαμορφώνεται μια κατάσταση στην οποία αποδεχόμαστε σιωπηρά τις πλέον εξευτελιστικές συνθήκες.

Πλέον φαντάζει παράλογο κάποιος με αυτή τη κατάσταση στην αγορά εργασίας να διεκδικεί την τήρηση των ωραρίων του ή να μην εργάζεται τις Κυριακές. Παράλογο να μην χάνει τον ύπνο του προκειμένου η επιχείρηση να πιάσει τους στόχους ή να θέλει να κάνει το διάλειμμα του και τα ρεπό του όπως τα δικαιούται. Παράλογο να απαιτεί τις νόμιμες προσαυξήσεις του ή να διαμαρτύρεται όταν βλέπει συναδέλφους να απολύονται λίγο πριν μετατραπούν σε αορίστου ή πάρουν αύξηση.  Στο κάτω κάτω της γραφής αυτός έχει δουλειά, υπάρχουν και χειρότερα…
Αποτέλεσμα εικόνας για ανεργια

Όλα αυτά δεν είναι ούτε κάποιο μεμονωμένο περιστατικό ούτε κάποια ειδική περίπτωση. Είναι η νέα τάξη πραγμάτων για τον κόσμο της εργασίας. Βρισκόμαστε στο κατώφλι της ψήφισης του νέου εργασιακού από πλευράς της κυβέρνησης η οποία με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπήγει όλο και πιο βαθιά το μαχαίρι στο κόκκαλο προχωρώντας τις πολιτικές των Μνημονίων. Ένα νομοσχέδιο που θα φέρει τον εργασιακό θάνατο με περαιτέρω μειώσεις μισθών οι οποίοι πλέον παίρνουν αμετάβλητα χαρακτηριστικά, απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων και κατάργηση πληθώρας συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων καθώς και επιβολή νέων μορφών απασχόλησης (λευκές συμβάσεις, mini jobs, συμβάσεις μηδενικών ωρών κ.λπ.). Απέναντι σε όλα αυτά η συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΓΣΕΕ στηρίζει μια γραμμή εθνικής αναστήλωσης ακόμη και με "ανθρωποθυσίες"(11 θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» μόνο μέσα στον Αύγουστο), πιστή στον μονόδρομο της ΕΕ και των μνημονίων. Όπως φάνηκε άλλωστε και από την συστράτευσή της με το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, αποτελεί ταγμένο σύμμαχο του κεφαλαίου και των κυβερνώντων. Με βάση τα παραπάνω, εκπροσωπεί τυπικά και όχι ουσιαστικά τα συμφέροντα ενός ισχνού κομματιού των εργαζομένων, αφήνοντας απ' έξω όλους εκείνους τους εργαζόμενους της ανασφάλειας και της ελαστικότητας  που γέννησε η κρίση, συγκροτεί ένα γραφειοκρατικό κατεστημένο σε μια πεπατημένη του παρελθόντος.

Αποτέλεσμα εικόνας για ανεργια

Απέναντι λοιπόν σε αυτή τη φιέστα που επιχειρεί για ακόμα μια χρονιά να στήσει η κυβέρνηση με στόχο να ξεπλύνει και να νομιμοποιήσει μέσα από ψεύτικες εξαγγελίες στα εγκαίνια της ΔΕΘ την εργασιακή επίθεση που θα εξαπολύσει το επόμενο διάστημα, εμείς θα βάλουμε ανάχωμα. Διότι τίποτα ποτέ δε μας χαρίστηκε και τη τελευταία λέξη την έχει ο κόσμος της εργασίας και της επισφάλειας που όλα αυτά τα χρόνια των μνημονίων έχει μπει στη θέση θεατή βλέποντας τη ζωή και τη προοπτική του να γκρεμίζεται. Μόνο οι αγώνες, οι δικοί μας αγώνες με κέντρο την υπεράσπιση των συμφερόντων της εργασίας, σε συμπόρευση με όλα τα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας είναι που μπορούν να δώσουν διέξοδο σε αυτή τη κρίση.

 Καλούμε όλους τους ελαστικά εργαζομένους, νυν και μελλοντικούς ανέργους στη συγκέντρωση στην Καμάρα και διαδήλωση στα εγκαίνια της ΔΕΘ στις 9/9 στις 18.00.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου