Κυριακή 1 Απριλίου 2018

ΔΕ ΔΩΡΙΖΟΥΜΕ- ΔΕΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΜΕ ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ!



Εάν διαβάζεις αυτό το κείμενο, μάλλον θα σου είναι ήδη γνωστά τα μαύρα μεροκάματα, οι απλήρωτες υπερωρίες, τα μισά ένσημα, η εναλλαγή στα πόστα κι ενδεχομένως ν’ αναρωτιέσαι αν αυτή τη χρονιά θα πληρωθείς το δώρο του Πάσχα. Εργαζόμενοι στον επισιτισμό, σε μεγάλες εμπορικές αλυσίδες και μικρότερα μαγαζιά, σε σούπερ μάρκετ, σε call center, όλοι στον κοινό παρονομαστή της εργοδοτικής αυθαιρεσίας που όπου κι όποτε μπορεί κλέβει την ασφάλιση, τις υπερωρίες, τα επιδόματα. Δεν πέρασε άλλωστε πολύς καιρός από τη γνωστοποίηση καταγγελιών από πλευράς κάποιων εργαζομένων για τη μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων ή ακόμη και για καταχρηστικές απολύσεις όσων αρνήθηκαν να το επιστρέψουν. Η στάση των εργοδοτών είναι γνωστή: το δώρο δε δίνεται πουθενά άρα γιατί να το στο πληρώσουν αυτοί, οι απειλές πως, εάν δεν επιστρέψεις το δώρο δε θα έχεις δουλειά την επόμενη μέρα, δίνουν και παίρνουν. Κι αν κάποιοι συνάδελφοί σου χάνουν το δώρο δουλεύοντας υπό το καθεστώς μαύρης κι ανασφάλιστης εργασίας, πολλοί εξαναγκάζονται να το επιστρέψουν αφού το πληρωθούν.

Όμως παρά την τρομοκρατία των εργοδοτών, το δώρο είναι δικαίωμα των εργαζόμενων κι η αυθαιρεσία της μη καταβολής του πρέπει να φοβίζει και να βαραίνει τον εργοδότη.

Πριν μόνο λίγους μήνες δυο εργαζόμενοι σε κατάστημα της γνωστής αλυσίδας Brothers in Law στη Λάρισα αρνήθηκαν να επιστρέψουν το δώρο Χριστουγέννων που τους είχε καταβληθεί. Η εργοδοσία σε μια προσπάθεια τρομοκράτησης των υπολοίπων προχώρησε στην εκδικητική απόλυση των εργαζόμενων που δε συμμορφώθηκαν στην παράλογη απαίτησή της. Οι ίδιοι δίνοντας αγώνα μέσα από τα συνδικαλιστικά τους όργανα και καταγγέλοντας το περιστατικό στην επιθεώρηση εργασίας διεκδίκησαν και πέτυχαν την επαναπρόσληψή τους δίνοντας ένα μήνυμα στους συναδέλφους τους ότι η αντίσταση των εργαζομένων μπορεί να νικά κι ένα παράλληλο μήνυμα στην εργοδοσία πως οι αυθαιρεσίες της πρέπει να φοβίζουν την ίδια κι όχι τους εργαζόμενους. Πολλές ήταν και οι περιπτώσεις όπου και στην πόλη μας εργαζόμενοι αρνήθηκαν την επιστροφή του δώρου, κατήγγειλαν στο σωματείο τους την παράνομη συμπεριφορά των εργοδοτών, διεκδίκησαν και πέτυχαν την καταβολή του συνολικού ποσού του δώρου.

Με το χώρο του επισιτισμού και του τουρισμού ν’ αποτελούν την πιο μελανή πρωτοπορία σε εργατικές καταπατήσεις, καταλαβαίνουμε ότι η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε απόλυτη ευθυγράμμιση με την ΕΕ, σημαίνει νέους εργαζόμενους οι οποίοι θα δουλεύουν μαύρα και ανασφάλιστα, δε θα πληρώνονται τα δώρα και τις υπερωρίες τους, θα ζουν υπό το διαρκή φόβο της απόλυσης, θα είναι “ευέλικτοι”, δηλαδή θα δουλεύουν κατά την τουριστική περίοδο 7 μέρες την βδομάδα, 12 ώρες την ημέρα, χωρίς άδειες, μέχρι τελικής πτώσης. Τη νέα αυτή εργασιακή πραγματικότητα έρχονται να συμπληρώσουν και να εξυπηρετήσουν το νέο Εργασιακό νομοσχέδιο κι ο αντισυνδικαλιστικός νόμος, διαμορφώνοντας ένα εύφορο πεδίο υπερεκμετάλλευσης των εργαζομένων από τους εργοδότες τους, ξηλώνοντας στην πράξη το δικαίωμα της απεργίας, περιστέλλοντας τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Όπως κι αν θέλουν να περιγράψουν το μέλλον μας, τα παραδείγματα των εργαζομένων που αντιστέκονται, δεν τρομοκρατούνται και διεκδικούν, δείχνουν τον άλλο δρόμο. Το δώρο του Πάσχα ας μη γίνει το δώρο των Χριστουγέννων που δεν πληρώθηκες, δε ζήτησες ή εξαναγκάστηκες να επιστρέψεις. Φέτος διεκδικούμε το δώρο του Πάσχα, γνωστοποιούμε και καταγγέλλουμε τα περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Απευθυνόμαστε στο σωματείο και σε εργατικές συλλογικότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου